Çocuklarda Ortodonti
Çocukların en geç 8-10 yaşında bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi çok önemlidir. Süt dişlerinin düştüğü daimi dişlerin sürdüğü en önemli dönemdir. Alt ve üst çene gelişimleri de bu dönemde mutlaka değerlendirilmelidir. Alt ve üst çenede gelişim geriliği veya fazlalığı, büyüme ve gelişimin aktif olduğu dönemde Ortodonti Uzmanı tarafından yönlendirilebilir yönetilebilir. Erken teşhis ve müdahale ileride oluşabilecek birçok ortodontik anomaliyi önler. Büyüme ve gelişim dönemindeki ağız solunumu, bebeklik yutkunmasının devam etmesi, parmak emme, dudak emme, tırnak yeme, kalem ısırma dişlerin dizilimlerini ve çenelerin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve bunların neden olduğu bazı problemlerin tedavisini zorlaştırmakta hatta cerrahi müdahale edilmesine kadar götürebilmektedir.
Ağız solunumun erken fark edilmesi, KBB uzmanı tarafından burun solunumun rahatlatılması, özellikle üst çene gelişimini normal gerçekleşmesine ve yüzün dik yön boyutunun artmasına engel olacaktır. Bebeklik yutkunması dediğimiz yutkunma sırasında dilin ön dişler arasında konumlanması, ön açık kapanışa neden olmaktadır. Ortodonti uzmanı çocuğunuz için hazırlayacağı dil önleyici apareyler ile problemin oluşmasını erken dönemde önleyebilir.
Süt dişlerindeki çürükler yada erken süt dişi kayıpları, alttan çıkacak daimi dişlerin yerlerinin kaybolmasına, gömülü kalmalarına veya başka yerden sürmelerine neden olabilmektedir. Bunlar süt dişi nasıl olsa düşecek diyerek kesinlikle ihmal edilmemelidir.